Sunes klatrevæg

Jeg har bygget en klatrevæg langs den ene væg i vores udestue. Dette har den fordel at man træner under subtropiske forhold om sommeren - ofte er temperaturen oppe over 35 grader - samt at der er (stort set) frostfrit om vinteren.

Generelt:
Væggen består af fem sektioner med varierende overhæng på hver sektion. På grund af skrånende tag i udestuen, er højden af væggen er størst i sektion 1 (ca. 2,70 m.) og mindst i sektion 5 (2,50 m.).

Opbygning:
Væggen er opbygget af et skellet af lægter og er beklædt med krydsfiner-plade i tykkelsen 15 mm. Dette er lidt mindre end det anbefalede (20 mm), men jeg synes det er fint i forhold til at det er en indendørs væg, som ikke skal tåle regn og slud. Desuden er det en mindre væg, som ikke belastes af mere end 2 - 3 personer ad gangen. Jeg vil anbefale at have tværgående lægter for hver ca. 60 cm, da en langsgående lægte i siden af pladen ikke afstiver tilstrækkeligt på midten.

Hver sektion er 1,22 meter bred - undtagen sektion 4, som er lidt smallere. 1,22 m svarer til bredden af en standard krydsfinerplade.

Materialer:

Lægterne er dels høvlede 45 x 45 mm i de første 3 sektioner, i de to sidste er de 37 x 58 mm skillerumslægter. På grund af de forskellige grader af overhæng, opstår der "trekanter" mange steder, hvor krydsfineren afstiver konstruktionen meget. Jeg har desuden brugt tilføjet afstivende stumper hist og her, så konstruktionen er stabil.

Krydsfiner-pladerne er i målene 1,22 x 2,44 meter og er 15 mm tykke.

Lægterne er fastgjort i top og bund med vinkelbeslag til trægulvet/rem i tagkonstruktion. Der er brugt 4,5 x 40 mm og 3,5 x 45 mm skruer til arbejdet. Lægter, plader, beslag og skruer er købt hos Silvan.

Desuden er der brugt islagsmøtrikker, således at greb kan flyttes nemt. Disse er købt hos Fjeld & Fritid, og hos byggemarkedet Carl Rasmussen. Sidstnævnte er noget billigere, men til at starte med vidste jeg ikke de kunne fås hos en beslagforretning. Jeg havde undersøgt både hos Silvan og Råd & Dåd, men uden held. Et prej fra Morten fra den nedlagte online klatreforretning Seven Summits ledte mig til Carl Rasmussen. Islagsmøtrikkerne er i begge tilfælde beregnet til 10 mm maskinbolte. Møtrikkerne fra Fjeld & Fritid er kraftigere i materialtet end dem fra Carl Rasmussen, men i begge tilfælde skal der bores med et 12 mm bor. Jeg foretrækker faktisk møtrikkerne fra Carl Rasmussen, da de passer bedre i hullerne og er lettere at slå i. HUSK, at der skal bores fra "klatresiden" af pladen, da splinter mv så kommer ud på bagsiden. Afstanden mellem islagsmøtrikkerne er ca. 30 cm, hvilket betyder, at der er 4 på tværs af en plade. Jeg har boret hullerne forskudt i de forskellige rækker. Det giver mere fleksibilitet, når man skal sætte greb på. Efterfølgende må jeg indse, at jeg har været for nærig med islagsmøtrikkerne. Der burde nok være mindst 6 på tværs, hvilket giver ca. 72 pr hele plade. Det er der i de to sidste sektioner.

Grebene har jeg for nogens vedkommende lavet af overskydende krydsfinerstumper - disse kan saves i sjove former med en stiksav og er fine som fodtrin (hvorfor tror du ellers det hedder lister?) og til onde crimps. Man kan dels lave lige kanter, men man kan også skære dem skævt af, så man får små positive kanter ud af det. Rigtige klatregreb har jeg af mærket Greystone har jeg købt gennem Seven Summits da de fandtes. Jeg har også 5 serier fra Lapis, to serier fra Expression samt nogle fodtrin fra Cheap Holds.

Desuden har jeg lavet mine egne "makrogreb", som er større strukturer, som kan skrues fast på væggen og har plads til greb på sig. Disse makroer kan bruges til at skabe variation på de ellers flade vægge - og så var de sjove at bygge :-) Se billeder herunder.

Jeg har i oktober 2008 optrådt som "konsulent" på en væg, som Tue har bygget. Han havde fundet denne side og sendte en email med nogle spørgsmål. Efterhånden blev det til en del emails frem og tilbage - og det endte så med en væg i to sektioner med et ret stort overhæng. Se billeder herunder.




Lang liste af krydsfiner - ca. 80 cm lang





                     
Kort liste af krydsfiner - ca. 25 cm lang                                         Fodtrin




                                             Makrogreb med greb monteret


 

    

Tues klatrevæg                                                                                                              

Et billede mere af Tues væg

 

Byg din egen klatrevæg - sådan bygger du din egen klatrevæg - byg en klatrevæg - byg selv en klatrevæg - lav en klatrevæg - sådan laver du din egen klatrevæg - lav din egen klatrevæg







Venstre del - den højeste del






Højre del af væggen






Mens overhænget i sektion 3 var ved at blive bygget






Detalje fra overhænget i sektion 3





Gode links om at bygge klatrevægge:

Indoorclimbing.com



Leverandører:

Carl Rasmussen - islagsmøtrikker, maskinbolte til greb og beslag

Kontakt mig!

Send en mail suneXX@hermitXX.dk (fjern XX begge steder), eller ring på 39 67 64 41.